Írta: Pénzügyi tanácsadó

Véget vet az apróbetűs biztosítási trükközéseknek az Európai Parlament

Alapos tájékoztatás birtokában köthetünk ezentúl biztosítást azoknak a módosításoknak köszönhetően, amelyet az Európai Parlament fogadott el szerdán. A képviselők az európai biztosítás-értékesítés szabályainak harmonizálásával véget kívántak vetni annak a tisztességtelen vagy félrevezető ügyféltájékoztatási gyakorlatnak, amely gyakran az apró betűs részek figyelmen kívül hagyásán vagy egyszerű marketing-üzeneteken alapul - olvasható az Európai Parlament közleményében.

 

szerzodes-biztositas-hitelkartya.jpg

A képviselők az élet- és egyéb típusú biztosítások értékesítésére egységes tájékoztatási kötelezettséget írtak elő, és egyenlő versenyfeltételeket teremtettek a biztosítótársaságok és a biztosítás-közvetítők számára.

Egyértelmű tájékoztatás

A biztosítást kötő ügyfeleknek a biztosítás típusával, a szerződéses kötelezettségekről, a fedezett és nem fedezett kockázatról, a fizetési feltételekről egységes, közérthető nyelvű tájékoztatást kell kapniuk. Az ügyfélnek a biztosítás pontos díjával is tisztában kell lennie. A biztosítási ügynöknek meg kell adnia nevét és elérhetőségét, és minden esetleg fennálló érdekellentétről be kell számolnia.

A tagállamok emellett arra is kötelezhetik a biztosítás-közvetítőket, hogy nyilvánosságra hozzák fizetésüket, díjazásukat, jutalékaikat és egyéb, nem anyagi természetű juttatásaikat.

Az ügyfelek igényei

A tagállami hivataloknak össze kell állítaniuk a biztosítás-közvetítők listáját. A biztosítási cégek munkatársainak megfelelő képzettséggel kell rendelkezniük ahhoz, hogy válaszolni tudjanak az ügyfelek igényeire.

A biztosítási ügynököknek legalább 1 250 000 euró értékű felelősségbiztosítást kell kötniük esetleges szakmai hibák esetére.

A biztosítás-közvetítőnek garanciaalapot kell létrehoznia vagy az éves biztosítási díjak összegének 4 százalékát kitevő állandó pénzalappal kell rendelkeznie arra az esetre, ha a biztosító kár esetén nem képes kifizetni az ügyfélnek járó pénzt.

Biztosítási csomagok

Amennyiben más szolgáltatásokkal vagy termékekkel együtt, csomagban értékesítik a biztosítást, az ügyfeleknek lehetőséget kell biztosítani arra, hogy igény szerint vegye meg a biztosítás egyes elemeit. A külön elemekre külön költségek, díjszabás és kockázati tájékoztatás vonatkozik.
A következő lépés

A Parlament a saját módosító indítványairól szavazott, azonban a teljes jogszabályról nem. Ennek oka, hogy így a parlamenti álláspont megerősítése mellett a ház nyitva hagyja a lehetőséget a Tanáccsal való megegyezésre már az első olvasatban.

Szólj hozzá!

Címkék: bank hitel befektetés kölcsön nyereség biztosítás bírság hitelkártya jövedelem megtakarítás nyugdíjbiztosítás

A bejegyzés trackback címe:

https://bank-es-biztosito.blog.hu/api/trackback/id/tr925835001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása