Írta: Pénzügyi tanácsadó

Hitelt írattak alá a kisorsolt ajándékért

Egy nyugdíjas hölgy boldogan távozott egy termékbemutatóról, mert nagy értékű cikket sikerült nyernie. Később kiderült: az átvételkor aláíratott papír hitelszerződés volt. Az idén mintha a korábbinál is jobban rákapcsoltak volna az ilyen módszerekkel értékesítők.

A vonalas telefonnal rendelkezők, de ma már számos mobilos is bosszankodva tapasztalhatja, hogy milyen sokszor próbálják őket egészségügyi szűrésekre, felmérésekre, vizsgálatokra hívni. Az esetek többségében ilyenkor valamilyen terméket igyekeznek rásózni az érdeklődőkre. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szerint 2014-ben a „slágerek” közé a hűtő-fűtő-légtisztító berendezések, vízszűrő, illetve -tisztító készülékek, infralámpák, masszázsfotelek, különböző mágnesterápiás eszközök, valamint edénykészletek tartoznak. Nem egyszer a piaci ár többszörösét kérik el a rámenős értékesítők.

Az NFH és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is többször tett már közzé figyelmeztetést arról, milyen veszélyeket rejthet az ilyen agresszív eladási technika. Előfordult, hogy egy idős hölgyet kérdőív kitöltésére hívták be az utcáról, végül 150 ezer forintos „ingyen ajándékkal” távozott. Az MNB mellett működő Pénzügyi Békéltető Testületnél (PBT) is landolt már több ügy is. A legfrissebb szerint az idős beteg férj házastársa egy termékbemutatón sorsolással nyert. Ahogy elmondta: aláíratták vele a nyeremény átvételét, majd amikor a terméket a lakásunkba hozták, az ott kinyomtatott dokumentumokat is kézjegyével kellett ellátnia.

Majdnem egy hónappal később egy banki levél tette számára világossá, hogy kölcsönügyletet kötött. A 350 ezer forintos gyorskölcsönt 24 havi futamidőre kapta. Az előírt törlesztők alapján neki több mint félmillió forintba került volna az „ajándék”. Tiltakozott, de először nem sok sikerrel járt. A PBT azonban most neki adott igazat. Az ügylet ugyanis több sebből is vérzett. A kereskedő utólag megváltoztatta a szerződéskötés időpontját, a pénzügyi szolgáltató a kölcsön összegét még a szerződés létrejötte előtt folyósította a kereskedőnek, ráadásul a szerződéskötést megelőzően nem tájékoztatta az adóst a hitel feltételeiről.

Nem minden ügy végződik azonban a hiszékeny áldozat számára kedvezően (az előbbi ajánlásnak sem tett egyébként még eleget a bank). Egy másik ügyben a 370 ezer forintos termékre a hitelköltségek miatt végül 662 ezer forintnál is többet kellett kifizetnie a bemutatón meggyőzött vásárlónak. Ő azonban hiába kifogásolta ezt.

Az NFH területi felügyelőségei 2013-ban173 árubemutatón végeztek hatósági ellenőrzést, amelyből 118 esetben tártak fel valamilyen jogsértést, így a kifogásolási arány 68 százalékos volt.  Az idén január elsejétől minden termékek forgalmazása céljából tartott utazás vagy rendezvény helyét és időpontját be kell jelenteni az illetékes jegyzőnek. A hatóság azonban nem lehet mindenütt jelen. A fogyasztóvédelmi hatóság azt ajánlja, hogy ha valaki minden figyelmeztetés ellenére egy termékbemutatón vásárol, addig ne írjon alá semmilyen papírt, amíg alaposan át nem olvasta minden pontját. Beleértve az apró betűs részeket is. Különösen a cég saját telephelyén végzett bemutatókon (lásd keretes írásunk) kell óvatosnak lenni.

Szólj hozzá!

Címkék: vásárlás hitel nyugdíj kölcsön bírság készpénz

A bejegyzés trackback címe:

https://bank-es-biztosito.blog.hu/api/trackback/id/tr965835010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása